Türkiye-ABD Çatışması mı?

tarafından Ali Coban

Amerikalı emekli Albay ve askeri analist Douglas Macgregor’ın geçtiğimiz Ağustos ayında yaptığı açıklama Türk medyasında infial yarattı. Konuşmasında ABD ve İsrail’in, Türkiye’ye saldırmaları için Suriye’deki Kürt güçleri hazırladığını iddia etti.  Macgregor “PKK, YPG ve onlarla birlikte hareket eden diğer bazı örgütleri bunun için teşvik ediyor ve silahlandırıyoruz” dedi. Türkiye açıklamaya tepki gösterirken ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake bu iddiaları “saçmalık” olarak yorumladı ve bu sözlerin ABD’nin resmi görüşü olmadığını  vurguladı.

Washington, emekli albayın açıklamalarının şahsi olduğunu ve ABD’nin bölge politikaları ile ilişkili olmadığını belirtse de Douglas Macgregor ABD’nin karar alma mekanizmalarına uzak birisi değil, hatta oldukça aşina birisi de denilebilir. Macgregor, The American Conservative dergisinin kıdemli üyelerinden, Trump yönetiminde Savunma Bakanlığı’na danışmanlık yaptı, madalyalı bir savaş gazisi ve dünyadaki mevcut savaş, çatışma ve askeri/stratejik modernizasyon süreçlerini incelediği beş farklı kitabın da yazarı. Son olarak özellikle Pentagon’daki kulis bilgilerinin de sıkı takipçilerinden.

Macgregor: “Türkiye Ne Yaptığımızın Farkında”

Macgregor’a göre, Türkiye ABD’nin Suriye’deki faaliyetlerinin farkında ve bu durumdan oldukça rahatsız. Emekli Albay, “Geçmişte de (PKK örneğinde olduğu gibi silahlı grupları eğitip silahlandırarak, ardından bu grupların sınırdan geçip doğrudan Türkiye’de terör eylemleri gerçekleştirmesi suretiyle) düzenli bir şekilde yaptık. Ancak bu sefer durum çok daha ciddi” dedi. Albay’a göre bunun nedeni Türkiye’nin bölge politikarında tansiyonu yükseltmeyi bir araç olarak görüyor olması. Erdoğan ve onun potansiyel halefi, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bölgede giderek daha agresif askeri çözümler kullanıyor. Macgregor, buna örnek olarak, bazı Arap kabilelerinin iyi eğitilmiş ve donatılmış savaşçılarıyla bölgedeki Amerikan üslerine yönelik artan vekalet saldırılarına dikkat çekti.

Macgregor sahadaki bu konumlanmalar doğrultusunda Orta Doğu’da büyük bir savaş çıkacağını ve bu savaşta Türkiye ile ABD ve İsrail’in farklı taraflarda yer alacağını öngörüyor. Bu kapsamda “İsrail’in de parçası olduğu büyük bir savaşa doğru gidiyoruz. Biz ABD olarak zaten bunun bir parçasıyız” dedi.

Büyükelçi Flake: “Bunlar Saçmalık!”

Macgregor’un iddiaları Türk medyasında tepkiye yol açınca ABD Ankara Büyükelçisi Jeff Flake’den ivedi bir açıklama geldi. Flake, emekli albayın söylediklerinin “saçmalık” olduğunu ve ABD yönetimi adına konuşmadığını vurguladı. Gazze’de ateşkes için Türkiye ile çalıştıklarını, başka konularda da Türkiye ile işbirliği halinde olduklarını, iki devletin müttefik olduğunu ifade eden Amerikalı diplomat bir süredir Türk-ABD ilişkilerindeki iyileşmeye yönelik ipuçları da veriyor. Flake ayrıca Ankara’nın tepki gösterdiği, ABD’nin Yunanistan’a yapmakta olduğu askeri yığınağın da Türkiye’ye yönelik olmadığını tekrarladı.

Trump İktidara Gelirse Ne Değişir?

McGregor’ın şu anki ABD yönetimini temsil etmediği doğru, ancak Trump’ın Kasım ayında tekrar Başkanlığa seçilmesi halinde MacGregor’ın görüşünün etkili olacağı veya yönetimde Macgregor gibi düşünenlerin de yer alacağı da doğru. Diğer taraftan, askeri analist MacGregor’un düşünceleri şahsi hezeyanlardan fazlası gibi görünüyor. Pentagon kulislerine hakim biri olan emekli albayın sözleri dikkate alınmayı hak ediyor.

Büyükelçi Flake, Türkiye’nin NATO için çok kıymetli olduğunu söylüyor, ancak son yıllarda NATO’nun Türkiye’yi bölgedeki stratejilerine dahil etmekte isteksiz olduğu da ortada. Bir an için Türkiye’nin NATO’dan çıktığını düşünelim; Suriye’de, İsrail’de, Yunanistan’da ve Karadeniz’de ABD’nin Türkiye’ye karşı tutumu ne olur?

İlgili Yazılar Özel Metin

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Fatih Global, politika, diplomasi, toplum ve ekonomi üzerine derinlemesine analizler ve köşe yazıları sunar. Türkiye’nin hem iç politikasını hem de dış ilişkilerini ele alarak, ülkenin stratejik önemini vurgularken, aynı zamanda küresel meseleleri de kapsamlı bir şekilde işler. Ana odak noktamız Türkiye olmakla birlikte, uluslararası ilişkilere geniş bir bakış açısı sunmayı hedefliyoruz.

Bizi Takip Edin!